Forlaget Krævsgaard
v. Birgit & Jørgen Kjærulff
Torpvej 3, Håsum
7860 Spøttrup
Tlf./fax 97566127
 

Birgit Kjærulff

Jeg er uddannet børnehavelærerinde + en senere døvelæreruddannelse + årskursus på Danmarks Lærerhøjskole.
Jeg har i mit arbejde lagt hovedvægt på sprog- og begrebsindlæring, idet jeg har haft mit arbejde blandt døve småbørn og senere også blandt udviklingshæmmede småbørn.
 
 

Jeg så en udfordring i at udtænke og fremstille undervisningsmaterialer til småbørn, og forstod, at det lille barns opmærksomhed kan fremmes med krammedyr, som kan "fortælle" barnet noget netop fordi, det er der, hvor barnet står i sin udviklingsstade.

Jeg strikkede mit første krammedyr - en tolagskanin - da jeg var 10 år, og jeg har siden bedst kunnet forme figurer ved strikning.

 

 

Det er helt sikkert her, jeg har udviklet mit design, især fordi jeg ikke fandt lige de figurer på markedet, som jeg havde brug for, og jeg gik i gang med at fremstille selv.

 

 

Som årene er gået, er mine idéer og interesser ikke lagt på hylden, og jeg har stadig den opfattelse, at jeg via mine designs kan fremme børns interesse for og optagethed af den kulturhistorie, jeg uden indoktrinering gerne vil formidle. 

 

 

Mine første tiltag bestod i at komme ind på ugebladsmarkedet.

 

De første figurer var "Fætterfolket"  - "Mr. men" -som var nogle sjove, uformelige figurer i små pixibøger og som reklamefigurer på morgenmadsprodukter tegnet af englænderen Roger Hargreaves.

 

 
 
Disse morsomme figurer blev via daværende forlag Novator optaget i ugebladet, "hendes verden".
Den første var fætter Grådig nr. 9/1982.
Figurerne var jo ikke mit design - strikkedesignet blev mit - men jeg fik ikke mulighed for at lægge navn til - det kender kun Novator!             Flere af figurerne med tilhørende strikkeopskrift udkom også i "Hemmets Veckotidning", Sverige foråret 1982.   
 
Det blev begyndelsen til, at jeg gennem nogle år fik et samarbejde med et bureau, som solgte opskrifter og billeder videre til ugebladene både her i Danmark og i udlandet.
Bureauet gav mig det råd, at jeg skulle selv designe både figur og opskrift - og det har jeg så holdt mig til siden med få undtagelser! 

 

Det blev til krammedyr, eventyrfigurer, nisser m. fl., så jeg var på et tidspunkt repræsenteret i 10 forskellige lande - det stod der på opgørelserne - selv så jeg ikke de udenlandske blade!!!

 

 

I det lange løb blev denne fremgangsmåde utilfredsstillende, da mit design ikke altid måtte komme til sin ret, idet spaltepladsen blev mindre og mindre.

 

 

I en årrække var jeg medlem af "Hesselgruppen", som bestod af 6 - 10 kunsthåndværkere, som havde en årlig udstillingsmåned på herregården Hessel - museum ved Hvalpsund. Her solgte jeg såkaldte løse strikkeopskrifter og egne fotos.

 

 

Desuden begyndte jeg at udstille på biblioteker, muséer, skoler m.v.

                                                                        

 

 

 

 

 


1988 udgav forlaget Tellerup min første bog "Fingerdukkedyr" - den er udsolgt fra forlaget, men findes endnu på mange biblioteker.
 

 

1999 besluttede min mand og jeg at etablere vores eget forlag - Forlaget Krævsgaard - hvor vi prøver at klare alle opgaver selv for at holde et så lavt prisnivau som muligt.     

Udgifterne kan desværre ikke holdes så langt nede, som ønskes - vi er afhængige af trykkeri- fotograf- og annonceudgifter, som beløber sig til så store størrelser, at vi må søge hjælp fra fonde og lign. for at klare en udgivelse.  Se BØGER.

 

 

 Indimellem har jeg deltaget i forskellige konkurrencer  - med glædeligt udbytte!!!  

 

Et sæt drengetøj i "Politiken"s daværende tirsdagstillæg "Nu" gav 2. præmie - det samme med "Hjemmet"s emne om "Grydelapper"- ja, faktisk var det to 2. præmier, idet to tanter lagde navne til!!!

 

Igen en 2. plads ved "Høngs ostekunstkonkurrence", hvor jeg skabte en figur ud fra ostenes forskellige former (dette var forudsætningerne), og det blev til en ostetrold med en rygsæk som en rund camembertost.

 

 

Da "Hjemmet" udskrev en konkurrence om Danmarks sjoveste legedyr, fik jeg stor lyst til at være med. Jeg var ved at forpasse tiden - 1 kvarter før posthuset lukkede bandt jeg snor omkring pakken, og glæden blev stor, da min humørbamse her fik 1. prisen - en strikkemaskine!!!

Det var ikke lige sådan en, jeg ønskede mig, da jeg kun fremstiller håndstrikkede figurer, men maskinen fik jeg da solgt.

 

                    
 
                  Her er min Humørbamse med sine 4 ansigter 
 

Den til dato største og mest glædelige overraskelse fik jeg 11 marts 2006, hvor jeg af  den landsdækkende forening "Gavstrik" - www.gavstrik.dk - blev udset til at være "Årets gavstrikker 2006".

 Det blev en af mine varmeste oplevelser og anerkendelser. Læs pressemeddelelsen her.

 
 
  Præmien var denne flotte ring, som består af to strikkepinde bøjet rundt samt en skål med et garnnøgle.
Ringen er designet af Bente Langhoff.

 

 

                                          -- -- -- -- --

 

 

                                   DILEMMA/ADVARSEL!!!

 

Jeg er ofte udsat for at mine håndstrikkede figurer kun bliver betegnet som hjemmelavede.

 

Jeg mener, at vi strikkere - uanset, hvad vi strikker - må stå fast på eller forklare,at det drejer sig om håndarbejde - i modsætning til maskinelavet

De maskinelavede produkter er måske netop hjemmelavet, idet man ikke tager sin maskine med i byen ! ! !

Mine arbejder er alle fremstillet med hænders hjælp, og hænderne har man

med overalt ! ! !

Dette synspunkt bruger jeg som forsvar! 

 

 

 

 

 

 

                             

 

 

 

                                 HUL HULT RUNDT OMKRING

 

 

 

         

 

 

 

         

Mit bidrag til udstillingen: Det gamle træ, o, lad det stå.

Træet er hult - i barken er flere huller - rundt omkring går eller sidder 13 dyr fra den danske natur

 

Fra: seriøst strik for sjov [mailto:strikforsjovmail@gmail.com]
Sendt: 5. december 2013 11:51
Til: undisclosed-recipients:
Emne: åretsvinder af udstillingen HUL og HULT.. er...

 

 

 

 

 

 

Kære medlemmer.

 

 

 

Vores udstillings gæster har fundet to  genstande, der har modtaget næsten lige mange stemmer og vi har derfor valg at præmiere begge.

 

 

 

 Det er Ebba Mehlsen   og Birgit Kjærulff

 

 

 

-  begge med "et hult træ"

 

 

 

Stort til lykke til Jer!

 

 

 

Ebba har modtaget sin præmie i aftes i Vejle og  Birgit  får sin lige efter bestyrelsesmødet, så vi undgår en pakke der kan forvinde i juletravlheden.

 

 

 

 

med glad hilsen Hanne

 

 

 

--

s e r i ø s t   s t r i k . . . f o r   s j o v

en seriøs og sjov forening for håndstrikkere

 

mail: strikforsjovmail@gmail.com

hjemmeside: www.strik-for-sjov.dk

 

 

 

 

 

 

 Mit bidrag til "Seriøs strik - for sjov" -udstillingen "blot blåt" En blå skorpion og den blå elefant fra fifferrevyen1947.

Udstillingen vises hele sommeren på Gammel Rye Mølle.